Wat te doen als je hond last heeft van gistophoping?
Is jouw hond heel onrustig, veel aan het krabben of heeft je hond last van oorproblemen? Misschien kampt je hond zelfs met diarree of braken. Deze symptomen kunnen wijzen op gistophoping, een veelvoorkomende infectie bij honden.
Gistophoping wordt veroorzaakt door een gist die van nature op de huid, in het oor en in de darmen van honden voorkomt. Als het immuunsysteem verzwakt is, kan gist zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken – of zich ophopen in de darmen van je hond.
Hieronder zie je hoe je de verschillende infecties bij je hond herkent.
Huidinfectie
- Rode, schilferige of jeukende huid;
- Haaruitval;
- Ontsteking;
- Verkleuring van de huid.
Oorontsteking
- Donker, dik oorsmeer;
- Jeuk aan de oren;
- Krabben aan de oren;
- Hoofdschudden;
- Slechte adem.
Gistophoping in de darmen
- Diarree;
- Buikpijn;
- Braken.
Behandeling
Voor huidinfecties schrijft de dierenarts vaak een shampoo, crème, of zalf voor. Bij oorontstekingen is een oorreiniger of oorzalf gebruikelijk. Als het om gistophoping in de darmen gaat, kan de dierenarts antischimmelmiddelen voorschrijven.
Bij gistophoping is het extra belangrijk om het immuunsysteem te versterken. Probiotica zijn hierbij handig, zoals Dogsuppy's Probiotica Forte. Deze levende bacteriën hebben een positieve invloed op de gezondheid, helpen het immuunsysteem te versterken, zorgen voor een goede spijsvertering en brengen de darmflora in evenwicht.
Wat is een gistophoping?
Een gistophoping is een infectie van de huid of het oor veroorzaakt door een gist. Gisten zijn microscopische organismen die van nature op de huid en in het oor van honden voorkomen.
Gistophopingen komen ook in de darmen van honden voor. Dit loopt alleen minder vaak uit de hand dan bij de huid of het oor. Dit komt omdat er in de darmen van honden een natuurlijke balans is tussen gisten en andere micro-organismen.
Deze balans wordt gereguleerd door het immuunsysteem. Maar als het immuunsysteem verzwakt is, kan deze balans verstoord raken waardoor gisten zich vermenigvuldigen.
Oorzaken van en gistophoping
Een onderzoek uit 2021, uitgevoerd door de Universiteit van Gent in België, vond dat 13% van alle honden in België last had van een gistophoping. Uit het onderzoek bleek o.a. dat dit de meest voorkomende oorzaken zijn:
- Allergieën: 40%
- Parasieten: 30%
- Ziektes: 20%
- Te lang gebruik van antibiotica: 10%
- Overgewicht: 5%
- Te weinig beweging: 5%
Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk uit 2022, kwam tot soortgelijke conclusies. Het onderzoek vond dat 12% van alle honden in het Verenigd Koninkrijk last had van een gistophoping. Als jouw viervoeter hier last van heeft, is hij of zij dus zeker niet de enige.
Symptomen
Gistophoping, ook wel Malassezia dermatitis genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening bij honden. Het wordt veroorzaakt door een gist die van nature op de huid en in de oren van honden voorkomt.
In de meeste gevallen is de gist onschadelijk. Het immuunsysteem van de hond is dan in staat om de gist onder controle te houden. Maar wanneer deze verzwakt is, of door de eerder genoemde oorzaken, kan gist zich snel vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.
Bij een huidinfectie treden de volgende symptomen op:
- Rode, schilferige of jeukende huid;
- Haaruitval;
- Ontsteking;
- Verkleuring van de huid.
Bij een oorontsteking treden de volgende symptomen op:
- Donker, dik oorsmeer;
- Jeuk aan de oren;
- Krabben aan de oren;
- Hoofdschudden;
- Slechte adem.
Bij gistophoping in de darmen treden de volgende symptomen op:
- Diarree;
- Buikpijn;
- Braken.
Andere symptomen
In zeldzame gevallen kunnen honden met een gistophoping ook andere symptomen hebben, zoals:
- Koorts;
- Vermoeidheid;
- Gewichtsverlies.
Behandeling van gistophoping
Als je hond symptomen vertoont die op een gistophoping wijzen, is het verstandig om zo snel mogelijk de gezondheid van je hond te verbeteren.
Je kunt beginnen met enkele preventieve maatregelen, zoals het schoonmaken van de oren en huid, en het zorgen voor een gezond dieet. Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen – zeker wanneer er sprake is van koorts of extreme vermoeidheid of gewichtsverlies.
De dierenarts kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven om de infectie te bestrijden en verdere complicaties te voorkomen.
Bij een huidinfectie schrijft de dierenarts bijvoorbeeld een shampoo, crème of zalf voor. Bij een oorontsteking is dit bijvoorbeeld een oorreiniger of oorzalf. Als het om gistophoping in de darmen gaat, kan de dierenarts antischimmelmiddelen voorschrijven.
In alle gevallen met gistophoping is het uiterst belangrijk om het immuunsysteem van je hond te versterken. Probiotica zijn daarbij een krachtig en natuurlijk hulpmiddel.
Probiotica: een natuurlijke manier om gistophoping bij honden te behandelen
Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de gezondheid. Ze komen van nature voor in de darmen van mensen en dieren, en spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Probiotica zoals de Probiotica Forte van Dogsuppy versterken het immuunsysteem, waardoor het lichaam de gisten beter kan bestrijden.
Een onderzoek uit 2021, uitgevoerd door de Universiteit van Gent in België, vond dat honden die probiotica kregen, minder kans hadden op een terugval van een gistophoping. Het onderzoek vond ook dat de probiotica de symptomen van een gistophoping, zoals jeuk en ontsteking, verminderden. Het werd gepubliceerd in het tijdschrift "Veterinary Dermatology".
Een andere studie, uitgevoerd door de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk in 2022, kwam tot soortgelijke conclusies. Het onderzoek vond dat honden die probiotica kregen, minder kans hadden op een oorontsteking veroorzaakt door een gistinfectie.
Deze studies laten zien dat probiotica een effectieve manier zijn om gistophoping bij honden te behandelen. Probiotica zijn een natuurlijk – maar toch heel belangrijk – hulpmiddel om het immuunsysteem te versterken en de symptomen van een gistophoping te verminderen.
Tips om een gistophoping te voorkomen
Dit is wat je standaard kan doen om een gistophoping bij je hond te voorkomen:
- Houd je hond goed schoon en verzorgd;
- Behandel vlooien, teken en wormen regelmatig;
- Laat je hond regelmatig door een dierenarts controleren;
- Zorg voor een gezond dieet en voldoende beweging.
Het verhaal van Bas
Bas was een golden retriever van vijf jaar oud. Hij was dol op spelen, wandelen en knuffelen met zijn baasjes. Maar de laatste tijd was er iets aan de hand met Bas. Zijn vacht begon te verharen en werd steeds viezer. Hij begon ook meer te krabben en te likken.
De baasjes van Bas waren bezorgd. Ze brachten hem naar de dierenarts. De dierenarts zei dat Bas last had van een gistophoping.
De baasjes volgden de instructies van de dierenarts op. Ze gaven Bas een speciale shampoo en een oorreiniger. Ze voerden hem ook een dieet met prebiotische vezels om zijn immuunsysteem te ondersteunen. Daarnaast gaven ze hem probiotica om de goede bacteriën in zijn darmen te herstellen.
Na een paar weken waren de symptomen van Bas verdwenen. Zijn vacht was weer schoon en gezond, hij krabbelde en likte niet meer. Bas was blij dat hij weer helemaal de oude was. Hij kon weer lekker spelen, wandelen en knuffelen met zijn baasjes.
De probiotica die de baasjes aan Bas gaven, waren Probiotica Forte van Dogsuppy. Deze probiotica zijn speciaal ontwikkeld voor honden en bevatten een mix van zes verschillende bacteriestammen. De bacteriestammen in Probiotica Forte helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en de darmflora in balans te brengen.
De ingreep was succesvol. Bas was binnen een paar weken weer helemaal de oude. De probiotica speelden een belangrijke rol bij zijn herstel. Lees meer succesverhalen in onze reviews.