Oude hond likt poten
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Oude hond likt poten – Waarom gebeurt dat?

Het is een bekend fenomeen: je trouwe viervoeter die obsessief aan zijn poten likt. Dit kan op alle leeftijden gebeuren, maar bij oudere honden komt het vaker voor. Laten we dieper duiken in de verschillende oorzaken van likgedrag bij oudere honden en de mogelijke oplossingen.

Oorzaken van likgedrag bij oudere honden

De oorzaken van likgedrag bij oudere honden zijn heel verschillend. Hieronder bespreken we de drie hoofdcategorieën. 

1. Medische problemen

  • Gewrichtsproblemen: artrose is een veelvoorkomende aandoening bij oudere honden die pijn en ontsteking in de gewrichten kan veroorzaken. Dit kan leiden tot likken aan de poten in een poging om de pijn te verlichten.
  • Huidproblemen: allergieën, infecties, parasieten of droge huid kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot likken.
  • Pijnlijke aandoeningen: tandvleesaandoeningen, oorontstekingen of andere pijnlijke aandoeningen kunnen honden ertoe aanzetten om hun poten te likken als afleiding.
  • Medicijnen: sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die jeuk of irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot likken.

2. Gedragsproblemen

  • Verveling of angst: oudere honden die te weinig mentale of fysieke stimulatie krijgen, kunnen gaan likken aan hun poten uit verveling of angst.
  • Compulsief gedrag: in zeldzame gevallen kan overmatig likken een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) zijn.

3. Omgevingsfactoren

  • Verandering in omgeving: verhuizen, nieuwe huisdieren of andere veranderingen in de omgeving kunnen stress veroorzaken bij honden, wat kan leiden tot likken.
  • Lange wandelingen op harde ondergronden: dit kan irritatie aan de voetzolen veroorzaken, wat kan leiden tot likken.
Oude hond heeft jeuk aan poten

Wat te doen als je oude hond aan zijn poten likt

Wanneer je merkt dat je oudere hond constant aan zijn poten likt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hem te helpen. Hier zijn enkele praktische tips.

Houd je hond actief en bezig

Een hond die lichamelijk en mentaal gestimuleerd wordt, is een gelukkige hond. Dit is zeker belangrijk voor oudere honden, die vatbaarder zijn voor verveling en angst. Door je hond actief te houden, kun je likgedrag en andere probleemgedragingen verminderen. Hier zijn enkele tips om je hond actief en bezig te houden:

Lichaamsbeweging:

  • Korte wandelingen: oudere honden hebben misschien niet meer de energie voor lange wandelingen, maar korte wandelingen zijn nog steeds belangrijk om hun lichaam in beweging te houden.
  • Zwemmen: zwemmen is een geweldige manier om je hond te laten bewegen zonder zijn gewrichten te belasten.
  • Spelen in de tuin: laat je hond rennen, springen en spelen in de tuin.
  • Speel apporteren: dit is een leuke en eenvoudige manier om je hond te laten bewegen.
Beweging helpt bij poten likken hond

Mentale stimulatie:

  • Interactief speelgoed: interactief speelgoed stimuleert de hersenen van je hond en helpt hem om verveling tegen te gaan.
  • Puzzels: puzzels zijn een leuke manier om je hond te laten werken voor zijn eten.
  • Leer je hond nieuwe trucjes: dit is een leuke manier om je hond te trainen en zijn geest te stimuleren.
  • Speel verstoppertje: dit is een leuke manier om je hond te laten nadenken en te bewegen.

Vermijd stress

Stress heeft een grote impact op het welzijn van je hond. Het zorgt op den duur voor meerdere problemen, waaronder likgedrag, angst, agressie en verlies van eetlust.Hier zijn enkele tips om stress bij je hond te verminderen:

Een rustige plek:

  • Zorg voor een rustige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken. Dit kan een bench zijn, een kamer met weinig prikkels of een speciale hondenmand.
  • Zorg ervoor dat de plek comfortabel is en dat je hond er ongestoord kan rusten.
Stress bij hond zorgt voor poten likken

Zorg voor regelmatige routines:

  • Honden houden van regelmaat. Probeer hun dagritme zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dit geeft ze een gevoel van veiligheid en comfort.
  • Voer je hond op vaste tijden, ga op vaste tijden wandelen en ga op dezelfde manier met ze om.

Vermijd stressvolle situaties:

  • Probeer stressvolle situaties voor je hond te vermijden. Dit kan betekenen dat je ze niet meeneemt naar drukke plekken of dat je ze niet alleen laat thuis.
  • Als je hond in een stressvolle situatie terechtkomt, probeer hem dan te kalmeren door hem te aaien, met hem te praten of hem een ​​favoriet speeltje te geven.

Zorg voor comfort

Probeer de omgeving van je hond comfortabeler te maken. Denk aan een zacht bed, voldoende rust en warmte. Dit is hoe het helpt bij het verminderen van likken aan de poten:

  • Zacht bed: een zacht bed is comfortabel en ondersteunt de gewrichten van je hond, vooral als hij ouder is of last heeft van artritis. Hierdoor kan je hond zich meer ontspannen voelen en minder gestrest zijn, waardoor hij minder behoefte heeft om aan zijn poten te likken.

  • Voldoende rust: net als mensen hebben honden rust nodig om te herstellen en te ontspannen. Als je hond genoeg rust krijgt, zal hij kalmer en meer op zijn gemak zijn, waardoor de drang om aan zijn poten te likken als een vorm van zelfkalmering kan verminderen.

  • Warmte: een warme omgeving kan je hond kalmeren. Warmte kan helpen om spieren te ontspannen en pijn te verlichten, vooral handig voor oudere honden met gewrichtsproblemen. Door warmte voelt je hond zich meer op zijn gemak, wat kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerd likgedrag.

Comfort en veiligheid maken honden stressvrij

Behandel huidproblemen

Huidproblemen, zoals allergieën, infecties, parasieten of droge huid, kunnen jeuk, pijn of irritatie aan de poten van je hond veroorzaken. Dit kan leiden tot overmatig likken. Door de onderliggende huidproblemen te behandelen, kan het likgedrag van je hond verminderen of zelfs verdwijnen.

Geef je oude hond probiotica om likken tegen te gaan

Stop het likken aan de poten van je oude hond met Dogsuppy's Anti-jeuk & Poten likken probiotica en Anti-jeuk Spray! Onze probiotica bieden natuurlijke verlichting van binnenuit, terwijl de spray directe kalmering biedt voor geïrriteerde huid. Met krachtige ingrediënten zoals quercetine, colostrum en medicinale kruiden, verminderen onze producten jeuk en herstellen ze de huid. Geef je hond de verlichting die hij verdient en geniet van een gelukkiger, gezonder leven samen!

Gerelateerde artikelen
Waarom stinkt de vacht van mijn hond

Waarom stinkt de vacht van mijn hond?

Lees meer
Vachtverzorging voor Franse Bulldog

Vachtverzorgingstips voor de Franse Bulldog

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een doffe vacht

Waarom heeft mijn hond een doffe vacht?

Lees meer
Franse Bulldog is winderig

Help, mijn Franse Bulldog is winderig

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.