Waarom stinkt de vacht van mijn hond
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Waarom stinkt de vacht van mijn hond?

Een hond die onaangenaam ruikt is niet alleen vervelend voor jou, maar kan ook wijzen op een onderliggend probleem. De oorzaken van een stinkende vacht kunnen van alles zijn, van onschuldige factoren tot medische aandoeningen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en bieden we tips om de vacht van je hond weer fris te krijgen.

Oorzaken van een stinkende vacht

Er kunnen meerdere oorzaken zijn, soms in combinatie met elkaar, voor een stinkende vacht bij je hond. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken waar je op kunt letten.

1. Vachtverzorging

  • Onvoldoende baden: regelmatig baden met hondenshampoo is cruciaal om vuil, talg en afgestorven haren te verwijderen. De frequentie hangt af van het ras, vachttype en activiteitsniveau van je hond.
  • Verkeerde shampoo: gebruik een shampoo die geschikt is voor de vacht van je hond. Vermijd shampoos voor mensen, die de huid van je hond kunnen irriteren.
  • Onvoldoende borstelen: regelmatig borstelen helpt om vuil te verwijderen, klitten te voorkomen en de vacht te ontwarren.

2. Voeding

  • Dieet met een sterke geur: sommige voedingsmiddelen, zoals vis, kunnen een sterke geur afgeven die via de vacht van je hond wordt afgevoerd.
  • Voedselallergie of -intolerantie: allergische reacties op voedsel kunnen leiden tot huidproblemen, jeuk en een stinkende vacht.

3. Huidproblemen

  • Infecties: bacteriële, schimmelinfecties of parasieten kunnen een stinkende vacht veroorzaken, jeuk en roodheid.
  • Hormonale disbalans: hormonale problemen, zoals hypothyreoïdie, kunnen leiden tot een droge, schilferige vacht met een onaangename geur.
  • Allergische reacties: allergieën voor pollen, stof of andere allergenen kunnen leiden tot jeuk, irritatie en een stinkende vacht.
Oorzaken van stinkende vacht bij hond

4. Overige oorzaken

  • Anale klieraandoeningen: verstopte of ontstoken anale klieren kunnen een vieze geur afgeven.
  • Oorproblemen: otitis externa, een oorontsteking, kan leiden tot een vieze geur en afscheiding uit de oren.
  • Stress: stress kan leiden tot overmatig likken, wat de vacht kan irriteren en een vieze geur kan veroorzaken.

Van stinkende vacht naar frisse hond

Natuurlijk zit niemand te wachten op een stinkende vacht. Je wilt een lekker fris hondje die gelukkig en gezond is. Met deze tips ben je een stap dichterbij een frisse hond met een stralende vacht.

1. Regelmatig baden en borstelen

Regelmatig baden en borstelen is heel belangrijk om de vacht van je hond fris en gezond te houden. De frequentie van baden hangt af van het ras, vachttype en activiteitsniveau van je hond. 

Gebruik een hondenshampoo die geschikt is voor de vacht van je hond. Vermijd shampoos voor mensen, die de huid van je hond kunnen irriteren. Borstel de vacht van je hond minstens één keer per week om vuil te verwijderen, klitten te voorkomen en de vacht te ontwarren. 

Regelmatig borstelen helpt ook om de natuurlijke oliën van de huid te verdelen over de vacht, waardoor deze glanzend en gezond blijft.

Tip: na het baden is het belangrijk om de vacht van je hond goed te drogen met een zachte handdoek.

Frisse vacht bij hond

2. Gezonde voeding

Gezonde voeding is essentieel voor een glanzende, frisse vacht en een optimale gezondheid van je hond. Kies voor een kwaliteitsvolle voeding die geschikt is voor de leeftijd, het ras, het activiteitsniveau en de eventuele allergieën van je hond.

Honden zijn van nature carnivoren en hebben een voeding nodig die rijk is aan eiwitten en vetten. Zorg ervoor dat de voeding die je kiest alle essentiële voedingsstoffen bevat die je hond nodig heeft, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren.

Vermijd goedkope voeders die vaak granen, vulstoffen en kunstmatige toevoegingen bevatten. Deze ingrediënten kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, allergieën en een doffe vacht.

3. Bezoek de dierenarts

Als je hond last heeft van jeuk, roodheid, afscheiding of andere huidproblemen, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van de klachten vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Bezoek de dierenarts bij last van jeuk hond

4. Controleer de anale klieren

Anale klieren zijn kleine zakjes die zich onder de staart van je hond bevinden. Ze produceren een stinkende afscheiding die je hond gebruikt om zijn territorium af te bakenen.

Anale klieren kunnen verstopt raken, wat kan leiden tot pijn, jeuk en ongemak voor je hond. Je hond kan gaan sleetje rijden, wat betekent dat hij over de grond schraapt met zijn achterwerk.

Het is belangrijk om de anale klieren van je hond regelmatig te controleren en te legen indien nodig. Je kunt dit zelf doen of je kunt het laten doen door je dierenarts of trimsalon.

Tip: onze Anti-anaalklieren probiotica helpt bij problemen met anaalklieren.

5. Reinig de oren

De oren van je hond zijn gevoelig en kunnen vatbaar zijn voor infecties. Het is belangrijk om de oren van je hond regelmatig te reinigen met een oorreiniger voor honden.

Tips:

  • Gebruik nooit wattenstaafjes om de oren van je hond te reinigen. Wattenstaafjes kunnen het oor beschadigen en infecties veroorzaken.
  • Gebruik een oorreiniger die speciaal is ontworpen voor honden. Gebruik geen oorreinigers voor mensen, die de oren van je hond kunnen irriteren.
  • Neem contact op met je dierenarts als je hond last heeft van roodheid, zwelling, afscheiding of jeuk in de oren.
Tips reinigen oor van hond

DogSuppy helpt met de stinkende vacht van je hond

Een stinkende vacht kan verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak te achterhalen en de juiste stappen te ondernemen, kan je de vacht van je hond weer fris en gezond krijgen. Supplementen kunnen hier een belangrijke ondersteunende functie in hebben.

Supplementen en probiotica van DogSuppy kunnen:

  • De darmgezondheid verbeterenprobiotica helpen om de darmflora in balans te brengen, wat kan leiden tot een betere vertering en minder afscheiding van gassen en vieze geuren.
  • De huidconditie verbeteren: supplementen met omega-3 vetzuren kunnen de huid hydrateren en ontstekingen verminderen, waardoor de vacht minder snel gaat stinken.
  • Het immuunsysteem versterkensupplementen met vitaminen en mineralen kunnen het immuunsysteem van je hond versterken, waardoor hij minder vatbaar is voor infecties die een stinkende vacht kunnen veroorzaken.

DogSuppy biedt een breed assortiment van supplementen en probiotica aan die speciaal zijn ontwikkeld voor honden. De producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen.

Gerelateerde artikelen
Vachtverzorging voor Franse Bulldog

Vachtverzorgingstips voor de Franse Bulldog

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een doffe vacht

Waarom heeft mijn hond een doffe vacht?

Lees meer
Franse Bulldog is winderig

Help, mijn Franse Bulldog is winderig

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.