Veel voorkomende huidproblemen bij Franse Bulldog
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Veel voorkomende huidproblemen bij Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een populaire hond vanwege hun schattige uiterlijk en vriendelijke karakter. Helaas krijgen deze honden vaak last van verschillende huidproblemen. In deze blog bespreken we de meest voorkomende huidproblemen bij Franse Bulldogs, de symptomen en mogelijke behandelingen. Zo kun je snel ingrijpen en je harige vriend helpen zich beter te voelen.

Waarom zijn Franse Bulldogs gevoelig voor huidproblemen?

Er zijn verschillende factoren die de gevoelige huid van Franse Bulldogs vatbaar maken voor problemen.

Genetische aanleg

Franse Bulldogs zijn gefokt met unieke kenmerken die hun charme bepalen, zoals een korte snuit en huidplooien. Maar, deze kenmerken maken hen ook gevoeliger voor bepaalde huidproblemen.

 • Korte snuit: de verkorte snuit van Franse Bulldogs kan leiden tot Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS). Dit is een aandoening die de luchtwegen vernauwt, waardoor ademhalen moeilijker wordt. Honden met BOAS zijn vatbaarder voor hittestress. Dit kan de huid uitdrogen en irriteren, wat kan leiden tot jeuk en krabben.
 • Huidplooien: de huidplooien van Franse Bulldogs zijn charmant, maar kunnen ook een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels. De vochtige omgeving in de plooien kan leiden tot huidplooien dermatitis, met symptomen als roodheid, jeuk en schilfering.
 • Andere genetische factoren: sommige Franse Bulldogs zijn genetisch gepredisponeerd voor allergieën, wat kan leiden tot atopische dermatitis (een allergische reactie op pollen, huisstofmijt, etc.). Erfelijke afwijkingen in het immuunsysteem kunnen Franse Bulldogs ook vatbaarder maken voor infecties.

Vachttype

De korte, dunne vacht van Franse Bulldogs biedt minder bescherming tegen UV-stralen en andere omgevingsfactoren. Dit maakt ze gevoeliger voor:

 • Zonnebrand: Franse Bulldogs kunnen gemakkelijk verbranden door de zon. Het is belangrijk om ze te beschermen met zonnebrandcrème voor honden en ze uit de directe zon te houden tijdens de warmste uren van de dag.
 • Huidirritatie: de dunne vacht biedt minder bescherming tegen pollen, insectenbeten en andere irriterende stoffen Dit kan leiden tot jeuk, roodheid en ontsteking van de huid.
Vacht van Franse Bulldog

Immuunsysteem

Sommige Franse Bulldogs hebben een verzwakt immuunsysteem, meestal als gevolg van genetische factoren of andere onderliggende gezondheidsproblemen. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor: 

 • Infecties: bacteriële en schimmelinfecties van de huid komen vaker voor bij Franse Bulldogs met een verzwakt immuunsysteem.

 • Allergieën: een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot een overmatige reactie op allergenen, wat atopische dermatitis kan veroorzaken.

De meest voorkomende huidproblemen

Zoals we al besproken hebben, zijn Franse Bulldogs vanwege hun unieke kenmerken gevoeliger voor huidproblemen dan andere hondenrassen. Hier zijn de meest voorkomende huidproblemen.

Allergieën

Franse Bulldogs kunnen last hebben van allergieën. Dit zijn reacties van het lichaam op stoffen zoals pollen, huisstofmijt, voedsel en vlooienbeten. Wanneer ze hiermee in contact komen, kan hun huid jeuken, rood worden en ontstoken raken.

Huidplooien

De huidplooien van Franse Bulldogs kunnen warm en vochtig worden. Dit is een perfecte plek voor bacteriën en schimmels om te groeien. Als gevolg hiervan raken de huidplooien geïrriteerd en ontstoken, met symptomen zoals roodheid, jeuk en schilfering.

Huidplooien van frenchies

Dermatitis

Dermatitis is een algemene term voor ontsteking van de huid. Franse Bulldogs kunnen verschillende soorten dermatitis ervaren, waaronder atopische dermatitis (een allergische reactie) en seborroïsche dermatitis (een overmatige productie van talg). Deze aandoeningen kunnen leiden tot jeuk, roodheid en irritatie van de huid.

Infecties

Franse Bulldogs zijn vatbaar voor bacteriële en schimmelinfecties van de huid. Deze infecties kunnen optreden als de huid beschadigd raakt door krabben of bijten. Symptomen zijn onder meer jeuk, roodheid, zwelling en de vorming van pus. Het is belangrijk om deze infecties te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Symptomen van huidproblemen bij Franse Bulldogs

 • Jeuk: als je Franse Bulldog constant krabt, bijt of likt aan bepaalde delen van zijn lichaam, kan dit wijzen op jeuk veroorzaakt door huidirritatie, allergieën of infecties.
 • Roodheid: roodheid van de huid is een veelvoorkomend symptoom van ontsteking en irritatie. Het kan optreden als reactie op allergenen, infecties of overmatig krabben.
 • Ontsteking: ontsteking van de huid kan gepaard gaan met zwelling, warmte en pijn. Dit kan optreden als reactie op allergenen, bacteriële of schimmelinfecties, of auto-immuunreacties.
Symptomen huidproblemen Franse Bulldog
 • Schilfering: schilfering van de huid kan optreden als gevolg van uitdroging, allergische reacties of huidaandoeningen zoals seborrheic dermatitis.
 • Haaruitval: als je meer haarverlies ziet dan normaal, kan dit een teken zijn van onderliggende huidproblemen zoals allergieën, infecties of hormonale onevenwichtigheden.
 • Wondjes: krabben, bijten of likken kan leiden tot kleine wondjes op de huid, die vatbaar zijn voor infecties en verdere irritatie.
 • Pus: de aanwezigheid van pus op de huid kan wijzen op een bacteriële of schimmelinfectie. Het is belangrijk om deze wondjes schoon te houden en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.
Frenche met huidproblemen

Behandeling van huidproblemen bij Franse Bulldogs

Hier zijn effectieve behandelingen voor huidproblemen bij Franse Bulldogs,

Medicijnen

De behandeling van huidproblemen bij Franse Bulldogs hangt af van de oorzaak. Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven, zoals antihistaminica, antibiotica of antimycotica. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om huidplooien te corrigeren.

Probiotica

Probiotica helpen om de darmflora van uw hond te verbeteren, wat een positieve invloed heeft op de gezondheid van de huid. Studies hebben aangetoond dat probiotica helpen bij de behandeling van atopische dermatitis en andere huidproblemen bij honden.

DogSuppy Probiotica

DogSuppy heeft een ruime keuze aan supplementen voor honden, waaronder een OMEGA 3-6-9 supplement voor een gezonde huid en glanzende vacht. Veel baasjes van Franse Bulldogs hebben hier zeer goede ervaringen mee. Ontdek ook onze DogSuppy Probiotica Forte, speciaal ontworpen om de darmflora en spijsvertering te ondersteunen. Onze producten zijn gemaakt met hoogwaardige ingrediënten en zijn bewezen effectief in het verbeteren van de darmgezondheid en het verminderen van huidproblemen.

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.