Slechte ontlasting van je hond? Zo verbeter je het!
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Slechte ontlasting van je hond? Zo verbeter je het!

Is de ontlasting van je trouwe viervoeter niet zoals het hoort te zijn? Geen paniek, we begrijpen dat je je zorgen maakt. Slechte ontlasting is een veelvoorkomend probleem bij honden. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Ongezonde darmflora;
 • Voedselallergie of -intolerantie;
 • Parasitaire infectie;
 • Medicijnen;
 • Medische aandoening.

Als je hond last heeft van slechte ontlasting, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en deze te behandelen. Hier zijn tips om de ontlasting van je hond te verbeteren:

 • Geef je hond een gezond dieet;
 • Vermijd allergenen;
 • Houd de ontlasting van je hond in de gaten;
 • Geef je hond probiotica.

Symptonen van slechte ontlasting

Slechte ontlasting kan zich uiten op verschillende manieren. De ontlasting is bijvoorbeeld te hard of te zacht, komt te vaak of te weinig, of er zitten bloed, slijm en onverteerde voedselresten in. 

Andere symptomen van slechte ontlasting zijn:

 • Buikpijn: let op tekenen van ongemak, zoals het tonen van pijn bij aanraking van de buik. De hond kan ook klagen, pijnlijk bewegen of zich opkrullen.
 • Misselijkheid: let op braakneigingen, kokhalzen of andere tekenen van misselijkheid.
 • Overgeven: als je hond overgeeft zonder duidelijke reden kan een teken zijn van spijsverteringsproblemen. Het kan ook wijzen op een onderliggende medische aandoening.
 • Gewichtsverlies: onverklaarbaar gewichtsverlies kan wijzen op problemen met de spijsvertering of opname van voedingsstoffen.
 • Energieverlies: een afname in energieniveau kan hand in hand gaan met spijsverteringsproblemen.

de symptonen van slechte ontlasting

Oorzaken en oplossingen

Laten we eens dieper ingaan op de oorzaken en oplossingen van slechte ontlasting bij je hond. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.

Ongezonde darmflora

De darmflora van een hond bestaat uit miljarden bacteriën. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering, het immuunsysteem en de opname van voedingsstoffen. 

Wanneer de balans van deze bacteriën verstoord raakt, bijvoorbeeld door stress, onjuiste voeding of medicatie, kan de hond last krijgen van spijsverteringsproblemen. 

Een ongezonde darmflora is één van de grootste oorzaken van slechte ontlasting. Gelukkig kun je hier zelf stappen voor ondernemen zoals het toedienen van probiotica en het verbeteren van het dieet. Probiotica, als levende goede bacteriën, helpen om de balans te herstellen en de gezondheid van de darmflora te verbeteren.  

In geval van aanhoudende problemen is het natuurlijk altijd goed om een betrouwbare dierenarts te raadplegen voor passend advies en behandeling.

Voedselallergie of -intolerantie

Voedselallergieën en -intoleranties komen veel voor bij honden. Een voedselallergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een bepaald voedingsmiddel. 

Als de oorzaak van slechte ontlasting een voedselallergie is, is de enige manier om de symptomen te verlichten het verdachte voedsel uit het dieet te schrappen. Dit kan door een zogenaamd eliminatiedieet te volgen. 

Bij een eliminatiedieet geef je je hond gedurende 8 weken een dieet dat bestaat uit één eiwitbron en één koolhydraatbron. Als de symptomen na 8 weken verminderen, is het verdachte voedsel de oorzaak.

Is de oorzaak een voedselintolerantie? Geef dan het voedsel in kleinere hoeveelheden. In sommige gevallen helpt het ook om het voedingsmiddel te koken of te verwerken.

je hond kan een voedselallergie of intolerantie hebben

Parasitaire infectie

Parasieten kunnen de darmen infecteren en leiden tot een ontsteking, wat slechte ontlasting tot gevolg heeft. Er is dan bijvoorbeeld sprake van diarree, bloed in de ontlasting of een ontstoken huid.

Wormen, zoals rondwormen en lintwormen, zijn veelvoorkomende darmparasieten bij honden. Giardia en Trichomonas zijn protozoaire parasieten (eencellige organismen)  die ook gastro-intestinale problemen (problemen met het spijsverteringsstelsel) kunnen veroorzaken.

Honden pikken parasieten op verschillende manieren op, zoals door het eten van besmet voedsel of water, het snuffelen aan besmette uitwerpselen van andere dieren, of zelfs door vlooien of teken.

wanneer je hond een parasitaire infectie heeft

Regelmatige ontworming is zeer belangrijk om parasieten te voorkomen. Voor volwassen honden is dit zo’n vier keer per jaar. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde darmflora. Zorg ook voor een schone leefomgeving en vermijd het contact met besmet voedsel. Minimaliseer daarnaast het contact met ontlasting van andere dieren.  

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die zich uiten in slechte ontlasting. Dit komt omdat medicijnen de darmflora kunnen verstoren of de spijsvertering beïnvloeden.

Medicijnen die bijwerkingen van slechte ontlasting kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

 • Antibiotica;
 • Chemotherapie;
 • Hormonen;
 • Remdesivir.

De behandeling van slechte ontlasting als gevolg van medicijnen hangt af van het soort medicijn. In sommige gevallen kan de dosis van het medicijn worden verlaagd of kan de hond een ander medicijn krijgen. In andere gevallen kan de dierenarts andere medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Medische aandoeningen

In zeldzame gevallen is slechte ontlasting een symptoom van een onderliggende medische aandoening. Deze aandoeningen tasten de spijsvertering of het darmstelsel aan, waardoor slechte ontlasting ontstaat. Denk hierbij aan leverziekten, nierziekten, diabetes of auto-immuunziekten. 

Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en vaccinaties, zodat medische aandoeningen op tijd worden opgemerkt en behandeld.

In sommige gevallen kan de hond medicijnen krijgen om de symptomen te verlichten. In andere gevallen heeft de hond een operatie nodig om de aandoening te behandelen.

zo voorkom je slechte ontlasting bij honden

Tips voor het voorkomen van slechte ontlasting bij honden

Hier zijn enkele eenvoudige tips om slechte ontlasting bij jouw hond te voorkomen.

Geef je hond een gezond dieet

Een gezond dieet is de basis voor een goede gezondheid, ook voor de spijsvertering. Geef je hond daarom een dieet dat bestaat uit verse, onbewerkte voeding. Dit betekent dat je hond voeding krijgt die zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke voeding ligt. 

Verse, onbewerkte voeding bevat alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft om gezond te blijven, waaronder vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Ze zorgen ervoor dat de ontlasting zacht en gemakkelijk te verteren is.

Vermijd allergenen

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen leiden tot slechte ontlasting. Als je hond last heeft van slechte ontlasting, is het belangrijk om te achterhalen of je hond allergisch of intolerant is voor een bepaald voedingsmiddel. 

Je kunt dit doen door een eliminatiedieet te volgen, zoals we eerder genoemd hebben. Als de symptomen van je hond na deze periode verminderen, is het verdachte voedsel de oorzaak.

vermijd allergenen bij honden

Houd de ontlasting van je hond in de gaten

De ontlasting van je hond vertelt je hoe gezond hij of zij is. Als je veranderingen in de ontlasting van je hond opmerkt, zoals een verandering in kleur, consistentie of frequentie, is dat een teken dat er iets mis kan zijn. 

Door na te denken over mogelijke oorzaken (zoals we hier hebben genoemd) kun je stappen ondernemen om de ontlasting van je hond te verbeteren. Als je geen verbetering merkt, breng dan altijd even een bezoekje bij de dierenarts.

Geef je hond probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die, wanneer ze aan honden worden gegeven, een gezonde darmflora ondersteunen. Op deze manier verdrijven ze slechte bacteriën waardoor goede bacteriën de overhand krijgen. 

Probiotica helpen bij de opname van voedingsstoffen, huidallergieën, en zorgen voor een sterker immuunsysteem. 

Dogsuppy Probiotica Forte bevat een unieke combinatie van probiotica, prebiotica, postbiotica en parabiotica. Deze combinatie zorgt ervoor dat de goede bacteriën in de darmen van je hond zich goed kunnen vestigen en vermenigvuldigen. Dit helpt om de ontlasting te verbeteren en slechte ontlasting te voorkomen.

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.