Ontstoken poten bij je hond herkennen en oplossen
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Ontstoken poten bij je hond herkennen en oplossen

Hondenpoten zijn kwetsbaar en kunnen om verschillende redenen ontstoken raken. Ontstoken poten kunnen je hond pijn en ongemak bezorgen, en zelfs leiden tot kreupelheid. In deze blog bespreken we de signalen die erop wijzen dat je hond last heeft van ontstoken poten, de oorzaken van dit probleem en wat je kunt doen om de ontsteking te behandelen en te voorkomen.

Tekenen van ontstoken poten bij je hond

Het is belangrijk om de tekenen van ontstoken poten bij je hond te herkennen, zodat je snel actie kunt ondernemen om hem te helpen. Hier zijn enkele signalen om op te letten.

 • Roodheid en zwelling: let op roodheid of zwelling rond de poten van je hond. Dit kan een teken zijn van ontsteking.
 • Likken en kauwen: als je hond voortdurend aan zijn poten likt, kauwt of erop bijt, kan dit duiden op irritatie of ontsteking.
 • Warmte: als de poten van je hond warmer aanvoelen dan normaal, kan dit wijzen op een ontstekingsreactie.
 • Mank lopen: je hond kan mank lopen of moeite hebben met lopen als gevolg van pijnlijke poten.
 • Moeilijkheden met opstaan of springen: door de pijn kan je hond moeite hebben om op te staan of te springen.
 • Wondjes of korstjes: ontstoken poten kunnen leiden tot wondjes of korstjes op de huid.
 • Verandering in gedrag: sommige honden worden lusteloos of agressief wanneer ze last hebben van pijnlijke poten.

Oorzaken van ontstoken poten

Waarom heeft je hond ontstoken poten? Waarom heeft je hond ontstoken poten? De redenen zijn heel gevarieerd. 

1. Infecties

Bacteriën, schimmels en parasieten zijn kleine indringers die de poten van je hond kunnen infecteren. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Soms zie je zelfs pus of afscheiding uit de poot komen.

2. Allergieën

Is je hond allergisch voor pollen, gras, voedsel of andere stoffen? Dan kan jeuk en ontsteking van de poten het gevolg zijn. Honden met allergieën likken en kauwen vaak obsessief aan hun poten, wat de ontsteking verergert.

Hond met ontstoken poten

3. Trauma

Een snijwond, verstuiking of breuk: ongelukken kunnen leiden tot pijnlijke ontstekingen in de poten van je hond. Zwelling, pijn en kreupelheid zijn dan vaak de symptomen.

4. Auto-immuunziekten

Sommige auto-immuunziekten, zoals lupus erythematosus, kunnen ontstekingen in de poten veroorzaken. De symptomen variëren, maar koorts, gewrichtspijn en lusteloosheid kunnen erop wijzen.

5. Overige oorzaken

Naast de bovenstaande boosdoeners zijn er nog een aantal factoren die tot ontstoken poten kunnen leiden:

 • Te veel wandelen op harde ondergronden;
 • Blootstelling aan extreme temperaturen;
 • Contact met chemicaliën;
 • Onvoldoende verzorging van de poten.

Weet je niet zeker wat de oorzaak is van de ontstoken poten van je hond? Ga dan altijd naar de dierenarts. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Preventie van ontstoken poten

Preventie van ontstoken poten

Wil je voorkomen dat je harige vriend last krijgt van ontstoken poten? Hier zijn enkele handige tips:

Houd de poten van je hond schoon en droog

Na een wandeling, vooral in nat weer, is het belangrijk om de poten van je hond goed schoon en droog te maken. Dit kan helpen om bacteriën en schimmels te voorkomen die tot ontstekingen kunnen leiden.

Zorg voor een gezond en gevarieerd dieet

Een gebalanceerd dieet helpt niet alleen bij de algehele gezondheid van je hond, maar kan ook bijdragen aan een gezonde huid en poten. Zorg ervoor dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit hoogwaardige voeding.

Vermijd extreme temperaturen en chemicaliën

Probeer je hond weg te houden van extreme temperaturen en vermijd contact met schadelijke chemicaliën, zoals die op wegen of in tuinen kunnen voorkomen. Dit kan irritatie en ontstekingen aan de poten helpen voorkomen.

Gezond dieet voor gezonde poten bij hond

Laat je hond niet te veel wandelen op harde ondergronden

Te veel wandelen op harde ondergronden kan leiden tot overmatige slijtage en irritatie aan de poten van je hond. Probeer af te wisselen tussen zachte en harde ondergronden tijdens wandelingen en vermijd lange wandelingen op asfalt of beton.

Gebruik probiotica voor herstel en preventie

Probiotica helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora bij je hond, wat op zijn beurt bijdraagt aan een gezonde huid en poten. Kies ervoor om probiotica aan het dieet van je hond toe te voegen, vooral als hij vatbaar is voor ontstekingen aan de poten.

Probiotica Forte Anti-Jeuk & Poten likken

Onze Probiotica Forte Anti-Jeuk & Poten Likken snoepjes zijn speciaal ontworpen voor honden die last hebben van jeukproblemen en overmatig likken aan hun poten. Maar hoe kunnen deze snoepjes precies helpen bij ontstoken poten van je hond?

 • Vermindering van jeuk en ontsteking: quercetine, colostrum en visolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze helpen de jeuk te verminderen en de zwelling van de poten te verminderen.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: colostrum bevat voedingsstoffen die het immuunsysteem van je hond versterken. Dit helpt bij het bestrijden van infecties die de ontstoken poten kunnen veroorzaken.
 • Verbetering van de huidconditie: teunisbloemolie, borageolie en visolie bevatten belangrijke vetzuren die de huidbarrière van je hond herstellen en hydrateren. Dit helpt de huid te genezen en te beschermen tegen verdere irritatie.

Door regelmatig gebruik van onze Probiotica Forte Anti-Jeuk & Poten Likken snoepjes zal je hond niet alleen minder last hebben van jeuk en ontstekingen aan zijn poten, maar zal hij ook een verbeterde kwaliteit van leven ervaren. Aanbevolen door dierenartsen en goedgekeurd door voedingsdeskundigen, zijn deze snoepjes veilig en effectief voor langdurig gebruik. En het beste van alles? Ze zijn super smakelijk en gemakkelijk te serveren!

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.