Natuurlijke remedies voor maagklachten bij honden
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Natuurlijke remedies voor maagklachten bij honden

Honden zijn net mensen: ze kunnen ook last krijgen van maagklachten. Als je hond braakt, diarree heeft of lusteloos is, kan dat een teken zijn van een maagprobleem. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om de maag van je hond te kalmeren.

1. Vasten

Vasten is een effectieve manier om de maag-darmkanalen van je hond te laten rusten en herstellen. Door 24 uur geen voedsel te geven, krijgt het spijsverteringsstelsel de kans om te ontspannen en te ontgiften. Zorg ervoor dat je hond tijdens het vasten wel water drinkt. Water is heel belangrijk om uitdroging te voorkomen en de lichaamsfuncties te ondersteunen.

Let op: vasten is niet geschikt voor alle honden. Honden met diabetes, hypoglykemie of andere gezondheidsproblemen mogen niet vasten zonder toezicht van een dierenarts.

2. Licht verteerbaar voedsel

Na het vasten is het belangrijk om je hond licht verteerbaar voedsel te geven. Licht verteerbaar voedsel belast de maag van je hond minder. Dit helpt om de spijsvertering te bevorderen en maagklachten te verminderen. Denk hierbij aan gekookte kip met rijst, yoghurt of gekookte aardappelen. Vermijd vet voedsel, bewerkte voeding en voedsel met veel koolhydraten. 

Licht verteerbaar voedsel is niet alleen belangrijk na het vasten, maar ook op zichzelf een natuurlijke remedie voor maagklachten bij honden.

3. Gember

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij verschillende maagklachten, waaronder misselijkheid en braken. Door een kleine hoeveelheid gemberpoeder of verse gember toe te voegen aan het voer van je hond, helpt het bij het kalmeren van de maag. 

Let op: houd de hoeveelheid gember klein (een kwart theelepel gemberpoeder per 4,5 kilogram lichaamsgewicht), omdat te veel gember maagirritatie veroorzaakt.

Gember bij maagklachten hond

4. Kamille

Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder maagkrampen en diarree. Het geven van kamillethee aan je hond kan helpen zijn maag te kalmeren en eventuele maagproblemen te verlichten.

Het is verstandig om eerst een kleine hoeveelheid kamillethee aan je hond te geven en zijn reactie goed in de gaten te houden voordat je het regelmatig toedient.

5. Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die de darmflora van je hond kunnen verbeteren. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering en kan helpen bij maagklachten zoals diarree, constipatie, braken en winderigheid.

Hoe werken probiotica?

  • Goede bacteriën toevoegen: probiotica voegen levende bacteriën toe aan de darmflora van je hond. Deze bacteriën helpen om de slechte bacteriën te bestrijden en de darmflora in balans te brengen.

  • Spijsvertering verbeteren: probiotica helpen bij de vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen.

  • Immuunsysteem versterken: probiotica versterken het immuunsysteem van je hond en helpen hem te beschermen tegen infecties.

Probiotica voor maagklachten bij honden

Wanneer naar de dierenarts?

Als de maagklachten van je hond na een paar dagen niet verbeteren, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de oorzaak van de maagklachten vaststellen en een passende behandeling voorschrijven.

Tips om maagklachten bij honden te voorkomen

Natuurlijke remedies zijn geweldig, maar laten we ook eens kijken naar (natuurlijke) manieren om die buikklachten bij honden te voorkomen. 

Vermijd plotselinge veranderingen in het dieet van je hond

Honden hebben gevoelige magen en plotselinge veranderingen in hun dieet kunnen maagklachten veroorzaken. Als je besluit om van voeding te veranderen, doe dit dan geleidelijk over een periode van enkele dagen tot een week.

Zorg ervoor dat je hond altijd vers water heeft

Wist je dat water net zo belangrijk is voor de maagfunctie van je hond als voeding? Dit is waarom:

  • Vertering: water helpt om voedsel af te breken en te transporteren door de darmen.
  • Opname van voedingsstoffen: Water helpt om voedingsstoffen uit voedsel te absorberen in de bloedbaan.
  • Voorkomt constipatie: water helpt om de ontlasting zacht te houden en te voorkomen dat deze hard en droog wordt.
  • Regelt de lichaamstemperatuur: water helpt om de lichaamstemperatuur van je hond te reguleren, wat belangrijk is voor een optimale spijsvertering.

Zorg er dus voor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon, vers water om uitdroging te voorkomen en zijn spijsvertering te ondersteunen.

Gebitsverzorging voorkomt maagproblemen hond

Houd je hond aan een regelmatig schema voor eten en drinken

Een consistent eetschema helpt de spijsvertering van je hond te reguleren en maagklachten te voorkomen. Probeer maaltijden op vaste tijden van de dag te geven en vermijd grote schommelingen in de voedingstijden.

Vermijd dat je hond voedsel van de grond eet

Honden zijn vaak geneigd om van de grond te eten tijdens wandelingen, maar dit kan leiden tot maagklachten en zelfs infecties. Houd je hond altijd aan de lijn tijdens wandelingen en voorkom dat hij voedsel of ander afval opeet.

Ontworm je hond regelmatig

Worminfecties kunnen maagklachten veroorzaken, waaronder diarree, braken en buikpijn. Volg het aanbevolen ontwormingsschema voor je hond om parasitaire infecties te voorkomen en zijn algehele gezondheid te ondersteunen.

Voer je hond een gezond en gebalanceerd dieet

Een evenwichtig dieet dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen is belangrijk voor een gezonde maag. Kies het liefst voeding die is samengesteld voor de voedingsbehoeften van je hond op basis van zijn leeftijd, ras en activiteitsniveau.

gezond dieet helpt tegen maagproblemen van je hond

Probiotica tegen maagklachten bij honden

Probiotica zijn een geweldige natuurlijke remedie voor een gezonde darmflora van je hond. Bij DogSuppy hebben we speciale probiotica die de darmen van je hond ondersteunen en zijn spijsvertering verbeteren, zoals onze Probiotica Forte.

Deze probiotica bevatten een krachtige mix van goede bacteriestammen die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora. Binnen slechts 2-3 weken zie je al verbetering! De ontlasting wordt beter, vervelende symptomen zoals jeuk en gasvorming verminderen, en de algehele spijsvertering van je hond verbetert.

Onze Probiotica zijn 100% natuurlijk en bevatten meer dan 3 miljard probiotica per snoepje. Ze zijn smakelijk en gemakkelijk te geven aan je hond. Bovendien zijn ze goedgekeurd door dierenartsen en voedingsdeskundigen.

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.