Help! Mijn hond eet gras! Wat nu?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je harige metgezel gras eet? Het is een veelvoorkomend gedrag bij honden. Toch is het goed om er aandacht aan te besteden, want het kan een dieperliggende oorzaak hebben. Dit artikel onthult de mogelijke redenen en wat je eraan kunt doen.

 • Voedingstekorten: als je hond gras eet, kan het wijzen op voedingstekorten. Gras bevat vitamines en mineralen die kunnen helpen bij het behoud van de gezondheid van je hond.
 • Braken: soms eten honden gras om braken op te wekken, vooral als ze zich onwel voelen. Het kan helpen bij het neutraliseren van maagzuur.
 • Verveling of stress: honden kunnen gras eten als een manier om zichzelf te vermaken of te kalmeren, vooral als ze zich vervelen of gestrest voelen.
 • Spijsvertering: de meest voorkomende reden is het verbeteren van de spijsvertering. Gras bevat vezels die de spijsvertering ondersteunen en constipatie helpen voorkomen.

Wat kun je doen:

 • Houd bij wanneer je hond gras eet: let op wanneer je hond gras eet om patronen te herkennen.
 • Aanvullende voeding: pas het dieet aan met voedingssupplementen zoals vezels, magnesium, L-glutamine, en probiotica zoals Dogsuppy.
 • Gezonde afleiding: biedt gezondere alternatieven zoals voedzaam speelgoed, kauwspeeltjes, of stukjes fruit en groenten.
 • Dierenarts raadplegen: bij frequent gras eten of ongewone symptomen is het verstandig om professioneel advies in te winnen.
 • Aanpassingen in de omgeving: controleer op irriterende stoffen en maak de omgeving veilig voor je hond.
 • Trainingsmethoden: gebruik positieve versterking en beloningen om ongewenst gedrag te verminderen.
 • Dogsuppy Probiotica Forte: ondersteun de spijsvertering van je hond met Dogsuppy probiotica, rijk aan bacteriestammen voor een gezonde darmflora.

wat kun je doen tegen gras eten hond

Waarom eten honden gras?

Honden stammen af van de wolf, die voornamelijk vleeseters zijn. Toch zijn honden omnivoren in plaats van strikte carnivoren. Als omnivoren hebben ze de mogelijkheid om zowel plantaardig als dierlijk voedsel te eten. Als jouw hond gras eet, dan zijn dit de meest voorkomende redenen waarom dit gebeurt.

Voedingstekorten

Honden hebben een aantal voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Als je hond een voedingstekort heeft, kan hij gras eten om de ontbrekende voedingsstoffen binnen te krijgen. Gras bevat vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van honden. Deze voedingsstoffen kunnen helpen om de hond gezond te houden en ziekten te voorkomen.

Braken

In sommige gevallen eten honden gras om zichzelf te laten braken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze zich misselijk voelen of als ze iets verkeerds hebben gegeten. Gras kan helpen om het maagzuur te neutraliseren en het lichaam te helpen om het vreemde voorwerp te verwijderen.

Verveling of stress

Honden zijn prooidieren en ze hebben van nature de neiging om te kauwen en te eten. Als je hond zich verveelt of gestrest voelt, kan hij gras eten als een manier om zichzelf te vermaken of te kalmeren.

Spijsvertering

Gras bevat vezels, die helpen bij de vertering van voedsel. Vezels helpen om voedsel door het spijsverteringskanaal te bewegen en voorkomen dat het te snel wordt verteerd. Dit voorkomt constipatie en zorgt voor een gemakkelijkere spijsvertering.

Is het erg als mijn hond gras eet?

In het algemeen is het veilig voor honden om gras te eten. Gras is een natuurlijke voedselbron die meerdere voedingsstoffen bevat, waaronder Vitamine A en E, eiwitten, mineralen en omega vetzuren.

Als je hond veel gras eet, kan dit leiden tot diarree of braken. Als je hond gras eet dat is behandeld met pesticiden of andere chemicaliën, kan dit schadelijk zijn voor zijn gezondheid.

Als je je zorgen maakt over het gras dat je hond eet, kun je altijd met je dierenarts praten.

het kan leiden tot diarree of braken

Wat kun je doen als je hond gras eet?

Wanneer je opmerkt dat je hond regelmatig gras eet, zijn er enkele stappen die je kunt doen om dit gedrag te beheren.

Houd bij wanneer je hond gras eet

Omdat er verschillende redenen zijn waarom honden gras eten, is het belangrijk om te proberen te achterhalen waarom jouw hond het doet. Door bij te houden wanneer je hond gras eet, kun je patronen herkennen die je helpen om de oorzaak van het gedrag te achterhalen.

Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

 • Tijdstip van de dag: eet je hond gras vooral 's ochtends, 's avonds of gedurende de hele dag?
 • Situatie: eet je hond gras alleen als hij buiten is, of ook binnen? Eet hij gras als hij alleen is, of ook als je erbij bent?
 • Plaats: eet je hond gras alleen op een bepaalde plek, of overal?

Je kunt deze informatie bijhouden in een dagboek of in een app. Het is belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk te zijn, zodat je de patronen goed kunt herkennen.

Aanvullende voeding

Als je denkt dat je hond gras eet omdat hij voedingsstoffen mist, kun je zijn dieet aanpassen door voedingssupplementen toe te voegen. Deze voedingsstoffen helpen om het gras eten te verminderen:

 • Vezels: vezels helpen bij de spijsvertering en kunnen het verlangen naar gras verminderen. Je kunt vezels toevoegen aan het dieet van je hond door hem meer groenten, fruit of volkorenproducten te geven.
 • Magnesium: Magnesium helpt om sterke botten en spieren te vormen, spieren te ontspannen en stress te verminderen bij je hond. Je kunt magnesium aan het dieet van je hond toevoegen door hem magnesiumsupplementen te geven.
 • L-glutamine: L-glutamine is een aminozuur dat helpt bij de spijsvertering en de darmgezondheid. Je kunt L-glutamine toevoegen aan het dieet van je hond door hem L-glutaminesupplementen te geven.
 • Probiotica: als je hond gras eet omdat hij een onevenwichtige darmflora heeft, helpt het om probiotica te geven. Probiotica zoals die van Dogsuppy helpen om het verlangen naar gras te verminderen door de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen in het lichaam te verminderen.

aanvullende voeding om gras eten tegen te gaan

Gezonde afleiding

Zorg voor afleiding met een gezonder alternatief voor het gras eten van je hond. Denk bijvoorbeeld aan voedzaam speelgoed en kauwspeeltjes. Er zijn speciale speeltjes die gevuld kunnen worden met gezonde traktaties, waardoor je hond beloond wordt tijdens het spelen. Geef ook gezonde snacks zoals stukjes fruit of groenten, zoals appels, wortels, of komkommer. 

Natuurlijke kauwproducten zoals runderkophuid zorgen niet alleen voor afleiding, maar dragen ook bij aan de gezondheid van het gebit van je hond.  

Dierenarts raadplegen

Als je hond vaak gras eet, of als het gras eten gepaard gaat met andere ongewone symptomen, zoals braken, diarree, buikpijn of gewichtsverlies, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan de gezondheid van je hond evalueren en mogelijke oorzaken van het gras eten vaststellen.

Als je je dierenarts bezoekt, is het belangrijk om hem of haar alle relevante informatie te geven over het gras eten van je hond. Dit omvat informatie over:

 • De frequentie van het gras eten
 • De hoeveelheid gras die je hond eet
 • Andere symptomen die je hond vertoont
 • De omgeving waarin je hond gras eet

wanneer vraag je je dierenarts om hulp

Aanpassingen in de omgeving

Controleer de omgeving van je hond op mogelijke irriterende stoffen of gifstoffen die zijn graseten veroorzaken. Zorg ervoor dat je tuin vrij is van schadelijke chemicaliën, pesticiden of giftige planten. Door deze aanpassingen in de omgeving verminder je de kans dat je hond giftige stoffen binnenkrijgt, wat mogelijk een rol speelt in het graseten. Een veiligere omgeving draagt bij aan het voorkomen van ongewenst gedrag en de algehele gezondheid van je hond bevorderen.

Trainingsmethoden

Gebruik verschillende trainingsmethoden om het ongewenste gedrag van het gras eten bij je hond te verminderen. Positieve versterking is een krachtige manier; beloon je hond wanneer hij zich niet bezighoudt met het eten van gras en geef hem lekkernijen. 

Je kunt ook speelgoed of kauwspeeltjes geven wanneer je hond de neiging heeft om gras te eten. Herhaal deze oefeningen regelmatig om positief gedrag te versterken en het verlangen naar gras te verminderen. 

Dogsuppy probiotica forte

Voor honden die regelmatig gras eten, biedt Dogsuppy Probiotica Forte de ideale oplossing voor een gezonde spijsvertering en een gebalanceerde darmflora. In tegenstelling tot veel andere probiotica, onderscheidt Dogsuppy zich door de zorgvuldige combinatie van 3 verschillende probiotische stammen.

De kracht van Dogsuppy zit in de synergie tussen probiotica en prebiotica. Deze combinatie versterkt niet alleen de aanwezigheid van goede bacteriën maar voorziet ze ook van de benodige voedingsstoffen. 

Met toegevoegde ingrediënten zoals pectines en zink gaat Dogsuppy nog een stap verder in het ondersteunen van de darmgezondheid, waardoor het al snel een favoriet wordt onder hondenbezitters.

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.