Heeft je Franse Bulldog veel jeuk? Dit is hoe je het oplost
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Heeft je Franse Bulldog veel jeuk? Dit is hoe je het oplost

Heeft jouw Franse Bulldog last van hardnekkige jeuk? Je bent niet de enige! Franse Bulldogs zijn een populair hondenras, maar ze zijn van nature gevoelig voor jeuk. Hierdoor gaan ze krabben, bijten en likken en ontstaan er vaak rode vlekken. 

Die schattige huidplooien die ze zo speciaal maken, kunnen helaas voor problemen zorgen. Bacteriën en schimmels nestelen zich graag tussen die plooien, wat leidt tot irritatie, ontstekingen en natuurlijk die vervelende jeuk. 

En alsof dat nog niet genoeg is, hebben Franse Bulldogs ook nog eens een genetische aanleg voor huidallergieën, zoals atopische dermatitis. Overgewicht kan ook een boosdoener zijn, omdat het extra druk op de huid legt en de bloedcirculatie beperkt, waardoor jeuk nog meer kans krijgt.

Maar laten we niet alleen bij de problemen blijven hangen. Wat kun je nou eigenlijk doen om die jeuk van jouw Franse Bulldog te verminderen?

 • Borstel je hond regelmatig;
 • Gebruik een middel tegen parasieten (zoals vlooienmiddel);
 • Vermijd contact met irriterende stoffen;
 • Houd de huidplooien schoon en droog;
 • Gebruik een probiotica supplement zoals onze anti-jeuk probiotica.

een franse bulldog is van nature gevoelig voor jeuk

Een Franse Bulldog is van nature gevoelig voor jeuk

Als jouw Franse Bulldog last heeft van jeuk, dan ben je niet de enige. Vele hondenbaasjes van dit ras ervaren dit probleem. Deze populaire hond, met zijn lieve aanhankelijke karakter, heeft een aangeboren gevoeligheid voor jeuk. Hoe komt dat precies? 

Ontstekingen in de huidplooien

Franse Bulldogs hebben kenmerkende huidplooien. Dit is natuurlijk ook wat ze speciaal en schattig maakt, maar ze kunnen ook een bron van problemen veroorzaken. Zo kunnen ze gemakkelijk geïrriteerd of ontstoken raken. Dit komt doordat bacteriën en schimmels zich tussen de plooien kunnen nestelen. De ontstekingen kunnen leiden tot jeuk, haaruitval en andere huidproblemen.
de franse bulldog heeft een erfelijke aanleg voor jeuk

Erfelijke aanleg

Franse Bulldogs hebben een genetische aanleg voor huidallergieën. Dit heet ook wel atopische dermatitis. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor, waaronder de Franse Bulldog. Dit kan zich uiten in overmatige jeuk en ongemak. Gelukkig ontwikkelt deze huidallergie zich niet zomaar: het komt vaak als reactie op normale elementen in de omgeving of voeding. Hier gaan we straks dieper op in.

Overgewicht

Franse Bulldogs staan bekend om hun lagere behoefte aan intensieve lichaamsbeweging in vergelijking met andere rassen. Als jouw Franse Bulldog onvoldoende beweging heeft, kan dit leiden tot gewichtstoename en zelfs overgewicht. En net zoals bij mensen kan dit bij honden ook problemen veroorzaken. Het extra gewicht legt druk op de huid en beperkt de bloedcirculatie, wat de kans op jeuk vergroot.

extra gewicht zorgt voor jeuk

Oorzaken van jeuk bij een Franse Bulldog

Omdat je Franse Bulldog van nature gevoeliger is voor jeuk, is het extra belangrijk om op te passen voor de volgende oorzaken – of om deze op tijd te herkennen. Zo kun je het probleem van de jeuk voorkomen en effectief oplossen. 

Allergieën

Allergieën zijn een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij de Franse Bulldog. Allergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem van je hond overdreven reageert op een onschadelijke stof. Deze stof wordt dan een allergeen genoemd. Dit zijn de meest voorkomende allergieën: 

 • Huisstofmijt: dit zijn microscopisch kleine diertjes die leven in het stof in je huis. Ze zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar ze kunnen wel jeuk veroorzaken bij honden.
 • Pollen: dit zijn de stuifmeelkorrels van planten. Ze komen in de lucht voor en kunnen worden ingeademd door honden.
 • Voedingsmiddelen: honden kunnen allergisch zijn voor voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, zuivel, granen en groenten.

Jeuk door parasieten

Parasieten zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij de Franse Bulldog. Parasieten kunnen zich in de huid, vacht of oren van de hond nestelen en irritatie en jeuk veroorzaken. Dit zijn veel voorkomende parasieten:

 • Vlooien: deze kleine, bloedzuigende insecten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken door zich te voeden met het bloed van je hond.
 • Mijten: dit zijn microscopisch kleine parasieten die in de huid van honden kunnen leven, wat resulteert in jeuk, haaruitval en huidproblemen.
 • Schimmels: deze kunnen infecties veroorzaken, vooral bij honden met een zwakkere huid zoals de Franse Bulldog. Deze huid is wat dikker en minder elastisch dan andere rassen. Een schimmelinfectie zorgt voor mogelijke jeuk, schilfering en wondjes op de huid.

jeuk door parasieten

Andere oorzaken van jeuk

Naast allergieën en parasieten kan je hond ook jeuk krijgen van de volgende oorzaken:

 • Bacteriële infecties: deze infecties komen vaak voor bij honden met een open wond. De wond kan worden geïnfecteerd door bacteriën uit de omgeving. De hond kan ook een infectie oplopen door een bacterie die in zijn lichaam aanwezig is, zoals een bacterie die in zijn darmen leeft.
 • Hormonale aandoeningen: hormonale aandoeningen, zoals een trage schildklier, kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem van je hond overactief wordt. Dit kan leiden tot jeuk.

Hoe verminder je jeuk bij Franse Bulldogs?

Nu je weet dat veel Franse Bulldogs last hebben van jeuk en verschillende oorzaken mogelijk zijn, is het tijd om te leren hoe je jouw hond hiervan kunt verlossen. Met deze praktische stappen kun je de jeuk verminderen en je trouwe viervoeter weer blij en jeukvrij maken.

hoe verminder je jeuk bij een franse bulldog

1. Borstelen en beweging

Regelmatig borstelen is een verwenmoment voor je Franse Bulldog. Het verwijdert niet alleen losse haren en huidschilfers, maar geeft ook een heerlijke massage die de bloedsomloop stimuleert en bijdraagt aan een glanzende vacht. Daarnaast is voldoende beweging essentieel. Het is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar het helpt ook om je hond af te leiden van die vervelende jeuk. Een win-winsituatie voor jou en je harige vriend!

2. Behandel vlooien en andere parasieten

Vlooien, mijten en teken kunnen jeuk veroorzaken waar niemand blij van wordt. Gelukkig zijn er effectieve middelen om deze parasieten te bestrijden. Denk aan speciale vlooienmiddelen die je bij de dierenarts of de dierenwinkel kunt krijgen. Zorg ervoor dat je het juiste product kiest dat past bij de behoeften van jouw Franse Bulldog. En vergeet niet: een grondige schoonmaak van je huis, inclusief het verwijderen van vlooienlarven, is ook een belangrijk onderdeel van de strategie.

3. Vermijd contact met irriterende stoffen

Stel je voor dat jeuk voorkomen kan worden door simpelweg bepaalde stoffen te vermijden. Als jouw Franse Bulldog gevoelig is voor allergieën, is dit een game changer. Onderzoek wat die irriterende stoffen zijn. Kan het zijn dat pollen, stof of zelfs bepaalde schoonmaakmiddelen de boosdoeners zijn? Probeer deze stoffen dan te vermijden of minimaliseer het contact ervan met je harige vriend. Een kleine verandering kan een groot verschil maken in het verminderen van jeuk.

4. Houd de huidplooien van je hond schoon en droog

De schattige huidplooien waar Franse Bulldogs bekend om staan, zijn niet alleen charmant, maar ook gevoelig voor infecties en jeuk. Geef ze de zorg die ze verdienen door regelmatig te wassen met een milde shampoo. Je kunt zelfs overwegen om een speciale crème of lotion te gebruiken om de huidplooien te hydrateren. Dit helpt niet alleen om je hond fris te houden, maar het voorkomt ook dat jeuk een kans krijgt. Zorg goed voor die plooien, en je Franse Bulldog zal je dankbaar zijn!

5. Overweeg een probiotica supplement

Als je Franse Bulldog last heeft van jeuk, kan het helpen om een probiotica supplement te geven. Probiotica zijn levende bacteriën die goed zijn voor de gezondheid. Ze ondersteunen een gezonde darmflora, verminderen ontstekingen en bevorderen een evenwichtig immuunsysteem.

Onze anti-jeuk probiotica heeft meer dan 3 miljard probiotica per snoepje. Het snoepje heeft een positief effect binnen 2-3 weken. Daarnaast is het een smakelijke en natuurlijke manier om de optimale gezondheid van je hond te ondersteunen. Bestel het gemakkelijk en snel via onze webshop en geef jouw Franse Bulldog een gezond en jeukvrij leven.

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.