Een hond met huidschilfers: wanneer is het teveel?
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Een hond met huidschilfers: wanneer is het teveel?

Huidschilfers bij honden zijn een veelvoorkomend probleem, en in de meeste gevallen is er geen reden tot paniek. Maar wanneer de schilfering te heftig wordt of samen gaat met andere symptomen, is er sprake van een onderliggend probleem. In deze blog bespreken we wanneer huidschilfers bij jouw hond te veel worden en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn huidschilfers?

Huidschilfers zijn kleine, droge stukjes huid die loslaten van het oppervlak van de huid. Ze kunnen lijken op witte vlokken of kleine korrels en zijn vaak zichtbaar op de vacht van je hond of op oppervlakken waar je hond veel tijd doorbrengt, zoals zijn bed of favoriete rustplek.

Normale huidschilfers

Bij normale huidschilfers zijn kleine hoeveelheden schilfers te zien op de huid en vacht van de hond. Deze schilfers zijn meestal niet extreem en veroorzaken geen jeuk, irritatie, roodheid of haaruitval. Een hond met normale huidschilfers heeft over het algemeen een gezonde en comfortabele huid.

Overmatige huidschilfers

Als er te veel schilfers zijn en je hond veel jeuk heeft of andere problemen, kan dat een teken zijn van overmatige huidschilfers. Dit gebeurt als:

 • Er veel schilfers zijn die constant zichtbaar zijn in de vacht van je hond.
 • Je hond veel krabt, likt of bijt aan de huid door jeuk en irritatie.
 • De huid van je hond rood, dik of opgezwollen is.
 • Je hond haar verliest op de plekken waar het jeukt.
 • Er wondjes op de huid komen door het krabben of likken.
huidschilfers bij hond

Oorzaken van overmatige huidschilfers

Er zijn verschillende oorzaken van overmatige huidschilfers bij honden, waaronder:

1. Droge huid

Dit is een veelvoorkomende oorzaak van overmatige huidschilfers bij honden. De huid van je hond wordt droog door verschillende redenen:

 • Tekort aan belangrijke vetzuren: belangrijke vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, zijn belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Als je hond niet genoeg van deze vetzuren binnenkrijgt, kan zijn huid droog en schilferig worden. Met onze OMEGA 3-6-9 supplement zorg je voor een gezonde huid en glanzende vacht. 
 • Omgevingsfactoren: koude, droge lucht kan de huid uitdrogen. Dit is vooral een probleem in de winter, wanneer de luchtvochtigheid laag is.
 • Verwarming: verwarming binnenshuis kan de lucht ook drogen, wat kan leiden tot een droge huid bij honden.
 • Wassen: te vaak wassen kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, waardoor deze droog en schilferig kan worden.
Oorzaken van huidschilfers bij honden

2. Allergieën

Honden kunnen allergisch zijn voor verschillende dingen, waaronder:

 • Pollen: pollen van grassen, bomen en bloemen kunnen allergische reacties veroorzaken, waaronder huidirritatie en schilfering.
 • Huisstofmijt: huisstofmijt is een klein insect dat in stof leeft. Honden die allergisch zijn voor huisstofmijt kunnen last krijgen van jeuk, irritatie en schilfering van de huid.
 • Voedsel: sommige honden zijn allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals granen, rundvlees of kip. Voedselallergieën kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder huidirritatie, jeuk en schilfering.
 • Vlooienbeten: vlooienbeten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot krabben en likken. Dit kan vervolgens leiden tot schilfering van de huid.

3. Hormonale problemen

Hormonale problemen kunnen ook verschillende huidproblemen veroorzaken bij honden.

 • Hypothyreoïdie: dit is een aandoening waarbij de schildklier te weinig hormonen produceert. Hypothyreoïdie kan leiden tot haaruitval, droge huid en schilfering.
 • Hyperthyreoïdie: dit is een aandoening waarbij de schildklier te veel hormonen produceert. Hyperthyreoïdie kan leiden tot haaruitval, gewichtsverlies en jeuk.
 • Cushing's syndroom: dit is een aandoening waarbij het lichaam te veel cortisol produceert. Cushing's syndroom kan leiden tot haaruitval, dunne huid, pigmentatieveranderingen en schilfering.
Hormonale problemen bij honden

4. Parasieten

Parasieten, zoals vlooien, mijten en luizen, kunnen huidirritatie en schilfering veroorzaken.

 • Vlooien: vlooienbeten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot krabben en likken. Dit kan vervolgens leiden tot schilfering van de huid.
 • Mijten: er zijn verschillende soorten mijten die bij honden kunnen voorkomen, waaronder schurftmijt, oormijt en demodexmijt. Mijten kunnen huidirritatie, jeuk en schilfering veroorzaken.
 • Luizen: luizen zijn kleine insecten die op de huid van honden leven. Ze kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot krabben en likken. Dit kan vervolgens leiden tot schilfering van de huid.

5. Infecties

Bacteriële en schimmelinfecties van de huid kunnen leiden tot schilfering.

 • Bacteriële infecties: bacteriële infecties van de huid kunnen worden veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën. Deze infecties kunnen leiden tot roodheid, zwelling, jeuk en schilfering van de huid.
 • Schimmelinfecties: schimmelinfecties van de huid, ook wel ringworm genoemd, kunnen leiden tot haaruitval, roodheid, jeuk en schilfering van de huid.
Infecties bij honden zorgen voor huidschilfers

Tips tegen huidschilfering bij je hond

Hieronder vind je een aantal tips tegen huidschilfering bij je hond.

Geef jouw hond een gezond en gevarieerd dieet:

Een gezond dieet is belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond, inclusief de gezondheid van zijn huid. Zorg ervoor dat je hond een voeding krijgt die rijk is aan essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6. Deze vetzuren helpen de huid gezond en gehydrateerd te houden.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging:

Lichaamsbeweging helpt de bloedsomloop te verbeteren, wat de huid van je hond van essentiële voedingsstoffen en zuurstof kan voorzien. Dit kan helpen om huidschilfering te verminderen.

Vermijd stress

Stress kan verschillende huidproblemen verergeren, waaronder huidschilfering. Probeer stressvolle situaties voor je hond te vermijden, of bied hem manieren om met stress om te gaan, zoals kauwspeeltjes of kalmerende muziek.

Vermijd stress bij je hond

Gebruik speciale shampoo en conditioner

Kies het liefst voor speciale shampoo en conditioner voor honden met een gevoelige huid. Deze producten zijn mild voor de huid en kunnen helpen om huidirritatie en schilfering te verminderen.

Borstel jouw hond regelmatig

Jouw hond regelmatig borstelen is niet alleen goed voor zijn vacht, maar het helpt ook om dode huidcellen te verwijderen die anders op zijn huid zouden blijven zitten. Hierdoor kan zijn huid gezond blijven en voorkom je dat huidschilfers zich ophopen en problemen veroorzaken.

Geef je hond probiotica

Probiotica zijn nuttige bacteriën die de darmgezondheid van je hond verbeteren. Een gezond darmstelsel draagt bij aan een gezondere huid. Door probiotica aan de voeding van je hond toe te voegen, help je zijn darmen in balans te houden en ondersteun je zijn algehele gezondheid, inclusief zijn huid. Dit kan resulteren in minder huidproblemen en minder last van huidschilfers. Ontdek ook ons OMEGA 3-6-9 supplement voor een gezonde huid en glanzende vacht.

Probiotica voor hond

Probiotica tegen huidschilfers bij DogSuppy

Onze Anti-jeuk Spray biedt directe verlichting voor jeukende en geïrriteerde huid. Het kalmeert de huid met onder andere organische Aloë vera, kruidnagelolie en probiotica, terwijl het ook schadelijke bacteriën bestrijdt en de huidflora in balans houdt. 

Voor honden die last hebben van huidschilfers, bieden onze Anti Jeuk snoepjes een natuurlijke oplossing. Gebaseerd op onze Probiotica Forte-formule, bevatten ze quercétine voor ontstekingsvermindering en medicinale kruiden. Met meer dan 3 miljard probiotica per stuk dragen ze bij aan de gezondheid van je hond en helpen ze zijn huid te ondersteunen en schilfers te verminderen.
Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.