Darmproblemen bij honden oplossingen en behandelingen
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Darmproblemen bij honden: Hoe voorkom je ze?

Een gezonde darmflora is belangrijk voor een gelukkige hond. Darmklachten komen helaas veel voor bij honden, met symptomen zoals diarree, braken en winderigheid. Dit is waarom darmproblemen bij honden ontstaan:

 1. Voeding: onverdraagzaamheid, plotselinge verandering, te veel vet/zout;
 2. Stress: angst, verlatingsangst, verandering in omgeving;
 3. Parasieten: wormen, giardia, coccidia;
 4. Infecties: virussen, bacteriën;
 5. Medicatie: antibiotica.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om darmproblemen bij je hond te voorkomen of te verhelpen:

 1. Voeding: kies voor hoogwaardige voeding, vermijd goedkope brokken, geleidelijke verandering, vers water.
 2. Beweging en stress: laat je hond rennen en spelen, zorg voor een rustige omgeving, extra liefde en aandacht.
 3. Ontwormen en vaccineren: regelmatig ontwormen, volledige vaccinatie.
 4. Probiotica: Probiotica Forte van DogSuppy.

Let op veranderingen in eetlust, drinken, ontlasting en energie. Benader altijd een dierenarts als de darmproblemen bij je hond niet verbeteren, en geef geen medicatie zonder overleg.

Veelvoorkomende darmproblemen bij honden

 • Diarree: dun, waterige ontlasting, vaak met slijm of bloed.
 • Braken: opgeven van voedsel of maaginhoud. 
 • Constipatie: moeilijkheden met ontlasten, harde en droge ontlasting. 
 • Winderigheid: overmatige gasvorming in de darmen.
 • Gasvorming: ophoping van gas in de darmen.

Waarom ontstaan darmproblemen bij honden?

Voeding

Een ongezond dieet is een veelvoorkomende oorzaak van darmproblemen bij honden. Dit kan komen door:

 • Onverdraagzaamheid of allergieën: sommige honden zijn intolerant of allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals granen, gluten, zuivelproducten of vlees. Dit kan leiden tot diarree, braken, jeuk en andere symptomen.
 • Plotselinge verandering in dieet: het is belangrijk om het dieet van uw hond geleidelijk te veranderen. Een plotselinge verandering kan de darmflora verstoren en leiden tot spijsverteringsproblemen.
 • Te veel vet of zout: een teveel aan vet of zout in de voeding kan leiden tot pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier. Dit kan symptomen veroorzaken zoals braken, diarree, buikpijn en gewichtsverlies.

Waarom ontstaan darmproblemen bij honden

Stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid van uw hond. Dit kan komen door:

 • Angst: angst voor harde geluiden, andere dieren of alleen zijn kan stress veroorzaken.
 • Verlatingsangst: sommige honden ervaren angst wanneer ze worden achtergelaten, wat kan leiden tot destructief gedrag en spijsverteringsproblemen.
 • Verandering in omgeving: verhuizen, een nieuw huisdier of andere veranderingen in de omgeving kunnen stress veroorzaken.

Parasieten

Parasieten kunnen darmproblemen veroorzaken door:

 • Wormen: wormen kunnen zich in de darmen van uw hond hechten en voedingsstoffen opnemen die uw hond nodig heeft. Dit kan leiden tot diarree, gewichtsverlies en een slechte vachtconditie.
 • Giardia: giardia is een parasiet die diarree, braken en gewichtsverlies kan veroorzaken
 • Coccidia: coccidia is een parasiet die diarree, braken en lethargie kan veroorzaken.

Infecties

Virussen en bacteriën kunnen darminfecties veroorzaken die leiden tot:

 • Diarree: diarree is een van de meestvoorkomende symptomen van een darminfectie.
 • Braken: braken kan ook voorkomen bij een darminfectie.
 • Koorts: koorts is een teken dat het lichaam van uw hond vecht tegen een infectie.
 • Gewichtsverlies: gewichtsverlies kan optreden door verminderde eetlust en diarree.
Infecties bij honden

Medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, kunnen de darmflora verstoren en leiden tot:

 • Diarree: diarree is een veelvoorkomende bijwerking van antibiotica.
 • Braken: braken kan ook voorkomen als bijwerking van antibiotica.
 • Schimmelinfecties: antibiotica kunnen de groei van schimmels in de darmen bevorderen.

Preventietips

Voeding

Het eten dat je aan je harige vriend geeft, speelt een grote rol in zijn gezondheid. Zorg ervoor dat je hond een voedzaam en gevarieerd dieet krijgt, afgestemd op zijn leeftijd, ras en activiteitenniveau. Goedkope hondenbrokken met vulstoffen en kunstmatige toevoegingen vermijd je beter. Kies eerder voor voeding met voldoende vezels, omdat dit gunstig is voor de darmgezondheid van je hond. 

Probeer zijn dieet niet abrupt te veranderen, aangezien dit zijn spijsverteringsstelsel kan verstoren. Het is ook belangrijk om altijd vers en schoon water beschikbaar te stellen, zodat je trouwe metgezel goed gehydrateerd blijft.

Beweging en stress

Net als wij mensen, houden honden van beweging. Laat je harige vriend regelmatig rondrennen en spelen, want dit stimuleert zijn darmfunctie. Geef hem voldoende ruimte om lekker te rennen en te snuffelen.

Stress is ook een boosdoener voor de darmgezondheid van je hond. Zorg voor een rustige en veilige omgeving om stress te minimaliseren. Overweeg ook wat extra liefde en aandacht te geven. Training, speeltijd en mentale stimulatie met leuke spelletjes dragen bij aan het ontspannen van je trouwe metgezel. Denk aan samen spelen, nieuwe trucjes leren of gewoon lekker knuffelen op de bank. Een blije hond zorgt voor blijere darmen!

Beweging en stress bij honden

Ontwormen en vaccineren

Zorg goed voor je viervoeter door hem regelmatig te ontwormen. Hierdoor voorkom je dat nare parasieten zoals wormen zich in de buik gaan nestelen. Een gezonde hond is een gelukkige hond, en met de juiste preventieve maatregelen houd je zijn buikje vrij van ongewenste gasten.

Daarnaast is het belangrijk dat je hond volledig is ingeënt tegen virussen en bacteriën die darmproblemen kunnen veroorzaken. Deze vaccinaties bieden niet alleen gemoedsrust voor jou als eigenaar, maar geven je harige vriend ook meer reden om vrolijk met zijn staart te kwispelen. Het is een sterke verdediging voor een nog sterkere band tussen jou en je hond.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die in de darmen van je hond leven. Ze spelen een belangrijke rol in de spijsvertering en het immuunsysteem. Probiotica helpen om darmproblemen te voorkomen en te verlichten door:

 • Verbetering van de spijsvertering: probiotica dragen bij aan het afbreken van voedsel en de opname van voedingsstoffen, waardoor de spijsvertering soepeler verloopt.
 • Versterking van de darmflora: deze vriendelijke bacteriën hechten zich aan de darmwand en remmen de groei van schadelijke bacteriën, wat bijdraagt aan een gezonde darmomgeving.
 • Versterking van het immuunsysteem: probiotica stimuleren de aanmaak van immuuncellen, waardoor je hond beter beschermd is tegen infecties en ziekten.
Probiotica voor honden helpen bij darmproblemen


Algemene tips

Houd een oogje in het zeil voor de gezondheid van je hond. Let op eventuele veranderingen in zijn eetlust, drinkgewoonten, ontlasting en energieniveau. Als je merkt dat darmproblemen aanhouden of als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts. Het is belangrijk om geen medicatie aan je hond te geven zonder vooraf met de dierenarts te overleggen. Je viervoeter verdient de beste zorg!

Probiotica Forte van DogSuppy 

Wil je darmproblemen bij je hond verhelpen en voorkomen? Kies dan Probiotica Forte van DogSuppy, ontwikkeld met meer dan 10 jaar ervaring in dierensupplementen. Ons team van experts heeft het grondig getest, en dierenartsen in België en Nederland keuren het goed als veilig voor alle honden.

Wat onze probiotica bijzonder maakt, is dat we probiotica combineren met prebiotica, postbiotica en paraprobiotica. Dat helpt niet alleen bij een gezonde darmflora, maar voedt ook de goede bacteriën. Dit zorgt voor balans in de spijsvertering, het immuunsysteem en de aanpak van huidproblemen.

DogSuppy geeft een tevredenheidsgarantie van 60 dagen op al onze supplementen. We zijn zeker dat je hond de beste vitamines krijgt. Als je na twee maanden niet blij bent, krijg je je geld terug. Wij geloven in de kwaliteit van onze producten en willen dat het goed is voor je harige vriend.

Kies Probiotica Forte van DogSuppy voor een blije en gezonde hond!

Gerelateerde artikelen
Waarom stinkt de vacht van mijn hond

Waarom stinkt de vacht van mijn hond?

Lees meer
Vachtverzorging voor Franse Bulldog

Vachtverzorgingstips voor de Franse Bulldog

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een doffe vacht

Waarom heeft mijn hond een doffe vacht?

Lees meer
Franse Bulldog is winderig

Help, mijn Franse Bulldog is winderig

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.