Buikpijn bij honden: hoe los je het op?
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

Buikpijn bij honden: hoe los je het op?

"Au!", gromt Rex. Hij ligt op de grond en likt aan zijn buik. "Wat is er aan de hand?", vraagt zijn baasje. Rex kan geen antwoord geven, maar zijn pijnlijke gezicht spreekt boekdelen.

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht bij honden. Het kan veroorzaakt worden door een breed scala aan factoren:

 • Voedselallergie: sommige honden zijn allergisch voor voedingsmiddelen zoals rundvlees, kip, vis, melk of granen.
 • Parasieten: vlooien, teken, luizen en schurftmijten kunnen buikpijn veroorzaken.
 • Infecties: bacteriële, schimmel- en gistinfecties kunnen ook de oorzaak zijn.
 • Medische aandoening: buikpijn kan een symptoom zijn van problemen zoals maagtorsie, lever- of nierziekte.

In de meeste gevallen is een holistische aanpak de beste oplossing:

 • Diagnose door de dierenarts: het is belangrijk om de exacte oorzaak van de pijn te achterhalen. De dierenarts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren, bloedonderzoek doen of een röntgenfoto maken.
 • Behandeling op maat: afhankelijk van de oorzaak kan de dierenarts medicijnen zoals antibiotica, ontwormingsmiddelen of pijnstillers voorschrijven.
 • Versterk het immuunsysteem: Probiotica van DogSuppy bevorderen een gezonde darmflora en een sterk immuunsysteem, wat de spijsvertering kan verbeteren en buikpijn kan verminderen.

Oorzaken van buikpijn bij honden

De volgende factoren kunnen buikpijn bij honden veroorzaken:

 • Voedselallergie: honden kunnen allergisch zijn voor een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals rundvlees, kip, vis, melk of granen.
 • Parasitaire infectie: parasieten, zoals vlooien, teken, luizen en schurftmijten, kunnen ook buikpijn veroorzaken bij honden.
 • Infectie: infecties, zoals bacteriële infecties, schimmelinfecties en gistinfecties, kunnen ook buikpijn veroorzaken bij honden.
 • Medische aandoening: buikpijn kan ook een symptoom zijn van een medische aandoening, zoals een maagtorsie, een leverziekte of een nierziekte.

Diagnose en behandeling

Als je hond buikpijn heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van de pijn vaststellen met een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto, of echo.

De behandeling hangt af van wat de pijn veroorzaakt:

 • Voedselallergie: de dierenarts kan een ander dieet voorschrijven.
 • Parasitaire infectie: een ontwormingsmiddel kan nodig zijn.
 • Infectie: antibiotica of antischimmelmiddelen kunnen nodig zijn.
 • Medische aandoening: de dierenarts zal gespecialiseerde behandeling voorstellen.

probiotica tegen buikpijn bij honden

Probiotica tegen buikpijn bij honden

Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de darmgezondheid. Een gezonde darmflora versterkt de immuunfunctie en verbetert de opname van voedingsstoffen. Dit helpt om de buikpijn bij honden te verminderen.

Er zijn verschillende probiotica-supplementen beschikbaar voor honden. Je kunt je dierenarts om advies vragen over welk supplement het beste is voor je hond.

7 tips voor het voorkomen van buikpijn

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om buikpijn bij je hond te voorkomen:

1. Beperk toegang tot schadelijke stoffen

Het is belangrijk om de omgeving van je hond veilig te houden. Zorg ervoor dat je hond niet bij giftige stoffen kan, zoals chocolade, druiven, ui, huishoudelijke chemicaliën en giftige planten. Het vermijden van deze stoffen voorkomt ernstige maagproblemen.

2. Geleidelijk toedienen van nieuwe voeding

Neem een rustige aanpak bij het veranderen van het dieet van je hond. Meng gedurende enkele dagen het oude en nieuwe voer. Deze stapsgewijze overgang helpt het spijsverteringssysteem van je hond aan te passen en vermindert het risico op buikpijn. Let goed op de reactie van je hond tijdens deze overgangsperiode en pas het tempo aan op basis van zijn comfortniveau.

beweging en regelmatig uitlaatmomenten

3. Beweging en regelmatige uitlaatmomenten 

Naast voeding is regelmatige lichaamsbeweging van groot belang voor een gezonde spijsvertering bij honden. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt door regelmatig te wandelen, spelen en actief te zijn. Dit bevordert niet alleen de spijsvertering, maar voorkomt ook constipatie door een actieve darmfunctie te ondersteunen. 

4. Stressmanagement

Stress zorgt niet alleen voor emotioneel ongemak bij honden, maar leidt ook tot maagklachten. Onderzoek wat mogelijke stressfactoren zijn, zoals harde geluiden of veranderingen in de omgeving en werk eraan om ze te verminderen. 

5. Voorkom overmatige snacks

Hoewel het leuk is om je hond te verwennen met snacks, is te veel ervan niet goed voor de spijsvertering. Beperk de hoeveelheid snacks en kies gezonde alternatieven om overeten en mogelijke spijsverteringsproblemen te voorkomen.  

Bij DogSuppy begrijpen we dat traktaties een belangrijk onderdeel zijn van de relatie met je hond. Daarom bieden wij ook een gezonde multivitamine snack aan als een verantwoord en smakelijk alternatief. Zo kun je je hond nog steeds verwennen, terwijl je bijdraagt aan zijn algehele gezondheid. 

voorkom overmatige snacks bij honden


6. Regelmatige tandverzorging

Zorg voor de tanden van je hond door regelmatig te poetsen en kauwspeeltjes aan te bieden. Dit helpt niet alleen bij kauwen maar voorkomt ook problemen die buikongemakken veroorzaken.

7. Zorg voor een comfortabele rustplek

Een comfortabele en stressvrije rustplek is heel belangrijk. Een ontspannen hond heeft minder kans op spijsverteringsproblemen. Zorg voor een comfortabel bed en een rustige omgeving waar je hond zich veilig voelt.

zo verhelp je buikpijn bij honden en puppies

Conclusie

Buikpijn bij honden komt vaak voor door verschillende redenen zoals voedselallergieën, parasieten of medische problemen. Bij symptomen is het belangrijk snel de dierenarts in te schakelen. 

De behandeling van buikpijn bij honden hangt af van de oorzaak. Het kan bijvoorbeeld een dieetverandering zijn of het toedienen van medicijnen. Probiotica zijn een extra ondersteuning voor de darmgezondheid en het verminderen van buikpijn bij je hond, zoals de Probiotica Forte van DogSuppy.

Houd je hond gezond met goed eten, regelmatige preventie tegen parasieten en check-ups bij de dierenarts. Zo zorg je voor een comfortabel leven voor je harige vriend.

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.