7 redenen waarom je hond veel aan zijn poten likt (en hoe je het oplost)
Dogsuppy Blog - Ontdek alles over Probiotica voor Honden

7 redenen waarom je hond veel aan zijn poten likt (en hoe je het oplost)

Als je hond veel aan de poten likt kan dit een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen waaronder allergieën, verveling, stress, gewoonte, pijn, droge huid en vlooien of teken. Hoewel het in de meeste gevallen onschuldig lijkt, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is, want als verantwoordelijke hondenbaasjes is het onze plicht om de nodige stappen te ondernemen om onze harige vrienden gezond en wel te houden!

In dit artikel gaan we dieper in op de meest voorname reden waarom jouw hond overmatig aan hun poten likt en wat je er aan kan doen.

hond jeuk aan poten

1. Je hond heeft jeuk en probeert dat te verminderen door te likken en bijten

De meest voorkomende reden waarom een hond aan zijn poot likt, is omdat hij jeuk heeft. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren, zoals allergieën, insectenbeten of huidirritatie. Als je vermoedt dat je hond jeuk heeft, moet je hem inspecteren op irritatie of huiduitslag. Het kan ook helpen om te onderzoeken of er bepaalde voedingsmiddelen zijn die je hond binnenkrijgt die allergische reacties veroorzaken.

jeuk aan poten

2. Je hond verveelt zich simpelweg

Als je hond zich verveelt kan dit leiden tot ongewenst gedrag. Overmatig poot likken is daar een voorbeeld van. Daarom is het belangrijk dat je begrijpt dat honden, net als mensen, mentale én fysieke stimulatie nodig hebben. Anders kan hij zich beginnen vervelen en dit kan op zijn beurt leiden tot ongewenste gewoontes. Zorg er dus voor dat je je hond continu uitdaagt. Maak wandelingen, gebruik speeltijd en training. Misschien kan het ook helpen om wat speelgoed te introduceren en hem nieuwe trucjes aan te leren! 

3. Je hond likt overmatig door stress of angst

Is je hond gestrest? Angstig? In dat geval kan overmatig poot likken een manier zijn dat hij gebruikt om zichzelf te kalmeren. Als je vermoedt dat je hond gestresst is, is het goed om je dierenarts te raadplegen. Wellicht kan het helpen om elementen die je hond angst en stress kunnen brengen – zoals te veel stimulatie door geluid en geuren – te verminderen in zijn omgeving of om training en ontspanningstechnieken toe te passen.

Heeft je hond vaak last van poot likken of krabben?

Ontdek ons probiotica supplement, door meer dan 400 personen op Trustpilot beoordeeld met meer dan 4 sterren. 🥰

Ontdek wat Probiotica Forte voor je hond gaat betekenen

4. Je hond heeft pijn, een blessure of een aandoening

Als je hond plotseling begint met het likken van de poten, kan dit wijzen op pijn of irritatie, vooral als ze maar aan één poot likken. Als het likken beperkt is tot één poot, is de bron van het probleem waarschijnlijk daar aanwezig. De pijn in dat gebied kan worden veroorzaakt door bijna alles, maar veel voorkomende boosdoeners zijn insectenbeten, doornen, kleine wondjes, kleine stukjes ingebed glas, gebroken nagels, enzovoort.

Zelfs als je niets ziet met de blote oog, negeer het dan niet. Soms kan er iets aan de hand zijn wat je niet direct kan zien van buitenaf, zoals een overspannen spier of een soort ontsteking of fractuur, vooral als het likken gepaard gaat met mank lopen. De dierenarts kan een evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de pijn op te sporen en de juiste behandeling te bieden.

5. Je hond heeft last van een droge huid

Net zoals bij mensen, kan een droge huid bij honden jeuk en irritatie veroorzaken, wat op zijn beurt dan weer resulteert in overmatig likken en kauwen (of bijten) aan de poten. Het weer, een gebrek aan water en een ongezond dieet kunnen een invloed hebben op de huid van je hond. Als je vermoedt dat je hond last heeft van een droge huid, kan je proberen zijn dieet aan te passen door hem voeding te geven die rijk is aan essentiële vetzuren. Je kan ook overwegen om een hydraterende crème te gebruiken die gemaakt is voor honden. 

6. Je hond heeft last van een allergie

Een allergie kan ervoor zorgen dat je hond zich overmatig likt en bijt aan zijn poten, vooral tussen zijn tenen. De allergie kan worden veroorzaakt door voeding, pollen, stof of andere stoffen. Als je vermoedt dat je hond last heeft van een allergie, kan je het beste contact opnemen met je dierenarts. De dierenarts kan een allergietest uitvoeren en vervolgens de juiste behandeling voorschrijven.

7. Je hond heeft last van vlooien of teken

Als je hond last heeft van vlooien of teken kan dit leiden tot jeuk en daarna irritatie. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op vlooien en teken. Indien nodig gebruik je best een preventief middel. Als je hond al gebeten is door vlooien of teken, kan je dierenarts een behandeling voorschrijven om de jeuk te verminderen en hun huid te genezen. Zorg er ook voor dat je de omgeving van je hond schoon en vrij van vlooien en teken houdt.

Wat is de oplossing voor overmatig poot likken?

Het is belangrijk om te onthouden dat aan de poot likken bij honden normaal gedrag kan zijn, maar het kan ook een teken zijn van onderliggende problemen.

hond likt aan poten

Als je het vermoeden hebt dat jouw hond pijn of ongemak ervaart, raden we je aan onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts om de diagnose te bevestigen en de juiste behandeling te krijgen. Als het likken van de poten blijft aanhouden, kan je ook een hondentrainer of hondengedragstherapeut raadplegen. Het kan zijn dat jouw hond bepaalde triggers heeft die het gedrag veroorzaken, en een professional kan helpen om deze te identificeren en te corrigeren.

 

Verbeter het krabben en poot likken van je hond met één DogSuppy per dag.

Zichtbare fysieke verbeteringen binnen 3 weken.

Als trouwe lezer van onze blog krijg je tijdelijk extra korting. Gebruik de code BLOGLEZER10 en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontdek Probiotica Forte - Bestel Nu!

probiotica forte voor honden de oplossing tegen krabben

Gerelateerde artikelen
5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

5 Natuurlijke rustgevende middelen voor honden

Lees meer
De beste probiotica voor je hond

De beste probiotica voor je hond

Lees meer
Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Dit is waarom je hond hijgt en onrustig is

Lees meer
5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

5 Mogelijke redenen waarom je hond hijgt en trilt

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.